Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Nieuw btw-nummer voor zzp’ers in de maak

Voor 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer. Staatssecretaris Snel van Financiën doet deze toezegging in een brief aan de Tweede Kamer. Met het nieuwe nummer voldoet de Belastingdienst aan een eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen tot een alternatief voor het huidige btw-identificatienummer.

Uit onderzoek van de AP komt naar voren dat de Belastingdienst geen wettelijke basis heeft voor het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Snel is het hier mee eens en is tevreden dat er een alternatief is bedacht.

Het alternatief houdt in dat alle (ongeveer 1,3 miljoen) eenmanszaken eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN krijgen uitgereikt. Dit nummer moeten zij verplicht gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. De Belastingdienst gebruikt dit nummer ook voor EU-gerelateerde transacties. Voor het overige wordt het nieuwe btw-identificatienummer, ook wel aangeduid als de factuurvariant, zoveel mogelijk ‘buiten’ de systemen van de Belastingdienst gehouden. Bij contacten met de systemen wordt het nieuwe nummer automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer.